Nieuws

Wij blijven Pro-Trainingsacteurs, ook online!

Wij blijven jouw training, coaching of assessment ondersteunen met het online oefenen van gedrag. Van iedere online trainingsacteur mag je dezelfde betrokkenheid en vakmanschap verwachten als offline! We werken met Zoom, Skype, Hangouts, Teams of een andere digitale trainingsruimte van jouw keuze.

Online trainen werkt net even anders dan offline. Hier lees je daar meer over

Er is de afgelopen maand veel veranderd op werkgebied, ook in onze branche van training en coaching. Laat 1 boodschap heel helder zijn: wij blijven Pro-Trainingsacteurs, ook online!

 

Interactieve workshop Stijlflexibiliteit en Invloed

Afgelopen maand verzorgden onze collega’s Peet en Shamal een workshop Stijlflexibiliteit en Invloed. Met behulp van het DISC-model namen 40 freelance communicatieadviseurs van OnlyHuman hun gedrag en dat van hun gesprekspartner onder de loep. Hoe presenteer je jezelf in een (verkoop)gesprek en hoe sluit je aan op de stijl van de ander? Na een korte kennismakingsoefening over jezelf introduceren, gingen we aan de slag in de 4 kwadranten op de vloer. Peet en Shamal speelden de verschillende stijlen om daarna deelnemers in te laten inspringen voor korte gesprekjes met ‘hun klanten’. Zo ontdekten de communicatieadviseurs hun voorkeursstijl en hoe ze om kunnen gaan met een tegengestelde kleur die ze als ‘lastig’ ervaren. Ze gingen naar huis met praktische tips, per stijl in (non-)verbaal gedrag. ‘Het heeft me veel inzicht gegeven en ook geraakt’, schrijft een deelnemer ons na afloop. Daar doen we het graag voor!

Over de drempel door een deurpostscène

‘Ik vertrouw het voor geen meter. Eerst schoppen ze er een managementlaag uit en daarna moeten wij hier braaf komen zitten om onze te mening geven!’ In de grote zaal is het ijzig stil. Na een korte pauze vervolgt Eelco: ‘En wat betekent dit voor mij? Mijn manager was echt een goede vent. We hadden aan één woord genoeg, weet je. Zijn aanpak klopte, dus pas ik nu dan ook ineens niet meer bij het bedrijf?

BAM! De zinnen, die mijn collega Pieter in zijn rol van medewerker Eelco uitspreekt, komen binnen. We staan midden in een conferentiezaal omringd door 25 ronde tafels. Aan iedere tafel zitten medewerkers uit alle lagen en hoeken van het bedrijf. Het thema van deze werkconferentie is ‘grensverleggend werken’. Zo’n titel bekt natuurlijk lekker, maar waar draait het vandaag nu eigenlijk om?

‘Dat is precies de reden waarom wij acteurs vragen om een deurpostscène te verzorgen’, vertelt Koen Weber, adviseur bij Kessels en Smit. ‘Door de bijeenkomst te starten met een deurpostscène spiegelen de acteurs meteen hetgeen dat leeft in de organisatie rondom een thema. Dat is effectiever dan wanneer ik als procesbegeleider het thema toelicht. Bovendien behoud ik daarmee mijn onafhankelijk positie. Ik kan de inhoud benoemen, maar een acteur dringt binnen op het gevoelsniveau. De scène verbeeldt wat er echt leeft onder de deelnemers. Ze vallen meteen met de deur in huis.’

Samen met Kessels en Smit geloof ik erin om in veranderingsprocessen op zoek te gaan naar meerstemmigheid of zoals Koen het verwoordt; ‘de meervoudige werkelijkheid’. Hij legt uit: ‘In plaats van één waarheid te verkondigen van bijvoorbeeld een werkgroep of directie, willen we dat er zoveel mogelijk meningen op tafel komen rondom het thema. Alle visies, emoties en ideeën zijn welkom. Acteurs verbeelden deze meerstemmigheid als geen ander in de rollen van de fictieve medewerkers die zij spelen. 

Bijkomend effect is dat acteurs met een deurpostscène zorgen voor een stuk compassie naar de organisatie en haar medewerkers. Op hilarische en respectvolle wijze maken acteurs duidelijk hoe ingewikkeld en onhandig medewerkers soms binnen de organisatie met elkaar omgaan of hoe zaken geregeld zijn. Deze herkenning zorgt dat er ruimte ontstaat bij de deelnemers. De angel wordt eruit gehaald. Pas dan zijn deelnemers klaar om met elkaar in gesprek te gaan.

De scène zit erop. Ik ga weer zitten aan één van de tafels tussen de deelnemers. Een dame in de stoel achter mij tikt op mijn rug. Ze fluistert: ‘Wat jij net riep over dat met elkaar praten in plaats van over elkaar klagen, dat zei ik vorige week nog tegen mijn collega!’

 

Trainingsacteurs zijn geen mislukte filmsterren

Het NRC-artikel: “Wij zijn geen mislukte filmsterren” geeft een mooie inkijk in ons vak.
Trainingsacteren is zoveel meer dan een rollenspelletje.

Pro-Trainingsacteurs hechten aan kwaliteit en herkennen zich in het dienstbaar spelen. Onze vier kernwaarden zijn niet voor niets:
Samenwerking
Deelnemer centraal
Vakmanschap
Fairtrained

Wat is er mooier dan een ander laten schitteren?

Op locatie: Pro-Trainingsacteurs over samenwerken

In februari 2018 zijn we als Pro-Trainingsacteurs begonnen aan een reeks trainingen binnen het speciaal onderwijs. Leerkrachten en ondersteunend personeel kunnen gesprekken op ons oefenen m.b.t. taalontwikkelingsstoornis (TOS). Wij spelen de ouders terwijl de groep wordt begeleidt door de zeer ervaren en kundige trainers van Kessels & Smit, The Learning Company. In deze video vertellen we je wat wij nou ‘zo ontzettend leuk’ vinden aan het samenwerken met elkaar op locatie.

Klant aan het woord: Erik over Pro-Trainingsacteurs

Hoofdtrainer Erik Deen van Kessels en Smit -The Learning Company- vertelt waarom hij graag samenwerkt met Pro-Trainingsacteurs.

Pro-Trainingsacteurs is trots met Kessels en Smit als vaste klant. De klik is er omdat onze visies op elkaar aansluiten:

  • Samenwerken. Wij werken graag samen MET elkaar in plaats van VOOR elkaar.
  • Doeners. We faciliteren een ervaring en stimuleren actie.
  • Vernieuwers. We zoeken naar nieuwe wegen i.p.v. gebaande paden.
  • Verbinders. We brengen vakgenoten en relaties bij elkaar zodat we samen leren en elkaar versterken.

Meer weten over Kessels en Smit? Klik hier.

 

Afsluiting Maand van de Pro-Trainingsacteur

Vandaag kijken we tevreden terug op de Maand van de Pro-Trainingsacteur waarin we ons collectief en bijbehorende website lanceerden. We hebben vanuit verschillende hoeken positieve reacties ontvangen op ons initiatief. Bestaande klanten noemen het ‘een geruststellende gedachte’ dat er altijd een professionele trainingsacteur aan hun zijde staat. Collega trainingsacteurs reageerden positief op het verenigd karakter van ons collectief en ‘de vuist die we daarmee maken’. En we verrasten potentiële klanten toen ze ‘niet 1 trainingsacteur kregen aangeboden, maar snel en makkelijk konden kiezen’ uit een groep ervaren collega’s. Kortom: wij sluiten deze maand dankbaar af.

Natuurlijk blijven wij interessante artikelen en video’s posten. Houd onze LinkedIn en deze nieuwspagina in de gaten.

In de spotlights: Pieter de Jager

In de ‘Maand van de Pro-Trainingsacteur’ stellen we graag onze collega’s aan je voor. Vandaag staat onze creatieve en grappige collega Pieter de Jager in de spotlights.

Pieter volgde de opleiding tot theaterdocent in Leeuwarden. Hij werkte als acteur in het entertainmentcircuit toen een acteursbureau hem vroeg of hij ‘niet eens een paar rollenspellen wilde spelen.’ Inmiddels werkt Pieter 20 jaar als trainingsacteur. In een jolige bui begon hij te rekenen en kwam tot de conclusie dat hij inmiddels ruim 25.000 rollenspellen heeft gespeeld.

Vervelen doet het vak nog steeds niet. Het mooiste aan zijn werk vindt Pieter de onvoorspelbaarheid. ‘Dat de dingen niet vastliggen van tevoren. Wat gaat er gebeuren? Wie krijg ik tegenover me? Wat gaat zij doen?’ Deze dagelijkse verrassingen geven hem een gevoel van vrijheid. ‘En dat ik daarbij ook nog eens mensen kan helpen, dat is fijn!’

Pieter voelt zich intens gelukkig met zijn gitaar op schoot. Liedjes schrijven is zijn grote passie. Hij kan urenlang pingelen. ‘Ik speel wat akkoorden en opeens ontstaat er een mooie overgang. Deze neem ik als uitgangspunt.’ En tekstschrijven? Dat doet Pieter ook graag. Het is een beetje vergelijkbaar met acteren. ‘Ik verplaats me in een bepaald personage. Vanuit diens perspectief ontstaat dan een verhaal.’

Pieter woont in Utrecht en is getrouwd met zangdocent Anouk. Samen hebben ze 2 dochters; Laurie en Jessie. Creativiteit is met de paplepel ingegoten. Naast een hoofdrol voor muziek, maken vader en dochters graag video’s. Of het nu gaat om de vakantievideo, videoclips of natuurverschijnselen. Het filmen, monteren en het kiezen van de juiste muziek is een activiteit waar ze weekenden zoet mee kunnen zijn.

Wil je weten hoe Pieter zijn vak uitoefent? Bekijk dan nu zijn profiel: